meniu inchide meniul Facebook   Twitter   Pinterest

Pregătirea pentru probe

Pentru a proba rochii de mireasă te sfătuiesc să faci programarea din timp, să organizezi magazinele în funcție de distanțe, să ai grijă cum te prezinți, să probezi, mai ales la început, orice stil și material, să faci fotografii pentru a analiza avantaje/dezavantaje când ești singură și nepresată și să nu pleci la probe cu toată familia și cele mai bune zece prietene. :)

Cum e cu probele? Sunt câteva aspecte pe care trebuie să le ai în vedere, precum timpul, modul în care te pregătești fizic, ce probezi, cine te însoțește la probe.

Când faci programarea

Stabilește prima programare cu minim cinci luni înainte de nuntă (da, comanda poate dura și patru luni și e nevoie de timp pentru mai multe programări) și cu minim o săptămână înainte de proba efectivă, mai ales dacă vizezi ore de vârf: după 17h sau în week-end. Unele magazine sunt luate cu asalt! 

Dacă mergi la probă seara e mai simplu, probabil te vei rezuma la un magazin.

Dacă mergi în week-end, ai grijă ca programările să fie făcute în funcție de distanțele dintre magazine și ora/jumătatea de oră petrecută la probă. Întreabă cât durează programarea. Pe site-uri nu sunt afișate aceste detalii și poți avea surpriza că ai calculat greșit timpul pentru cele 10 rochii de pe listă.

Ca să probezi cât mai multe rochii și să fii cât mai relaxată, fără să alergi pe străzi, organizarea este esențială !

Totuși, dacă mai ai mai puțin de cinci luni sau chiar o lună sau o săptămână până la nuntă, atâta timp cât nu vrei să comanzi o rochie nouă, există soluții, nu te panica! Sunt magazine care oferă și reduceri la achiziționarea rochiilor de pe stoc sau procedură de urgență pentru transmiterea modelului dorit (să nu exagerăm, valabil doar pentru perioade mai lungi, două-trei luni).  

Cum mergi la probă

Am auzit deseori mirese care se plângeau că rochiile probate erau pătate. Nu e numai responsabilitatea magazinelor să păstreze mereu rochiile curate, e nevoie de un gram de ajutor și din partea mireselor. Renunță la machiaj în zilele cu probe. Fondul de ten se va lipi de materiale. Și rochiile nu pot fi curățate la nesfârșit. Inevitabil de la o probă la alta se adună și mai multe pete de fond de ten și fard, oricât de atentă ești și oricât de bune sunt produsele de îngrijire! (Știu câteva persoane care se vor bucura că am spus asta, dar și altele care se vor încrunta! :P)

Ce probezi

Dacă ai venit cu o listă cu modele care ți-au plăcut pe net e bine, vei ușura căutarea la fața locului. Dar nu te limita la acele modele, ideile fixe nu ajută deloc, plus că uneori sunt imposibil de pus în practică!

Dacă ai noroc și găsești în magazin un consilier bun, îți va indica modele care te avanteajează. Ai încredere că îți dă sfaturi bune. Dacă nu o face, alege, pe lângă pasiunile tale din fotografiile special fcăute să îți ia ochii, câte un model din fiecare stil și material. Curând vei elimina (singură sau cu ajutor) ce nu îți place sau ce nu ți se potrivește.

Întreabă dacă poți face fotografii. Nu toate magazinele permit. Dacă nu te lasă, nu te lua la harță cu vânzătoarele. Nu ele decid. (Promit să întreb de ce și vă spun și vouă, în general am primit răspuns doar un ridicat din umeri.)

E bine să ai acasă, pe lângă colecțiile impresionante descărcate de pe diverse site-uri, un folder cu rochiile pe care le-ai probat, să analizezi la rece avantaje și dezavantaje. E drept că tot amintim că simți când găsești Rochia, că te trec valuri de emoție și uneori lacrimi, dar e posibil ca emoția ta să fie legată de o rochie care scoate în evidență părți esențiale care trebuie ascunse. Ai grijă la burtică, la decolteu, la spate, la bust, la talie.

Cine te însoțește la probe

Ei bine, subiectul meu preferat. Știu că tentația de a merge cu mama, sora, soacra, mătușa, verișoara, cele mai bune cinci prietene din copilărie, cele mai bune două din liceu și unica din facultate e mare, dar … NU! Limitează pe cât posibil numărul persoanelor care te însoțesc.

Ține cont că spațiile nu sunt atât de încăpătoare (nici la magazine și nici la târgurile de nunți, mai ales acolo !).

Cel mai important, trebuie să ai în vedere că fiecare dintre ele va avea o preferință. Rareori aceasta coincide cu a ta. Poți testa aspectul acesta arătând diferite modele în cataloage sau pe internet. Dacă tu ai o preferință pe o pagină și prietenele tale îți indică cu totul alt stil, e clar că aveți gusturi diferite.

Dacă te însoțesc în căutări și se limitează la a te ruga să probezi un anumit model e în regulă, problema apare când ție îți place un stil și lor altul. Dacă sunt și implicații financiare (plătește altcineva în afară de tine) e și mai greu. Am fost de multe ori lângă mirese presate de cei din jur, derutate de păreri și păreri. Uneori mireasa a ales fără să țină cont de ele, alteori a cedat și a ales un model frumos, care însă reprezenta dorința altora.

Nu uita și eventual spune-le și lor cât de delicat poți: TU ești mireasa. Cele care au îmbrăcat deja rochia de mireasă au avut clipa lor, cele care nu s-au căsătorit cu atât mai mult vor avea ocazia să aleagă ce le place. Este incredibil de trist să vezi mirese plângând că mama le imaginează prințese când ele adoră sirenele, când ele s-ar îmbrăca în rochie midi dar întreaga familie e scandalizată sau prietenele se strâmbă că alegerea nu le satisface gusturile. Urmează-ți visul! Dacă nu vrei să deranjezi pe nimeni, programează o zi doar cu probe fără efect imediat, unde să mergi însoțită de persoanele dragi ție fără stresul că în acea zi vei lua o decizie. Dacă îți place un model te poți întoarce liniștită să analizezi.

Nu te alarma dacă după primele magazine nu ai găsit nimic care să îți placă. Ia în calcul că poți fi asaltată de părerea bună a vânzătoarelor indiferent de ce probezi, cât de urât sau frumos este, de părerea persoanelor care te însoțesc și să ai nevoie de mai multe probe. E posibil să te doară capul.

Dacă ai nevoie de o persoană obiectivă, care să te ajute să scutești drumuri inutile la magazinele ale căror colecții nu se încadrează în buget sau în stilul tău, care să te ajute să depășești presiunile celor din jur legate de rochia de mireasă, nu uita că îmi poți scrie oricând!

Cu drag,

Mirela

 

Credit foto copertă: Mihai Gogean 

 

Etichete

probesfaturi

Data postarii: