meniu inchide meniul Facebook   Twitter   Pinterest

Rochia Ecaterinei

 

Pe Ecaterina am văzut-o câteva secunde la un stand la târgul de nunți de la Marriott. Cerea informații legate de câteva modele de rochii de mireasă. Mi-a atras atenția imediat. Brunetă, frumoasă, sigură pe ea. Nu i-am vorbit, aveam alt scop zilele acelea și puteam să par ciudată. :) După o vreme o redescopăr pe un grup (Facebook) al mireselor care se căsătoresc anul acesta. Întâmplător, povestea chiar despre târgul de nunți și rochiile de acolo. I-am transmis un mesaj privat și iată-ne. :)

Pentru că textul este lung, a fost structurat în trei părți: Ecaterina descrie atmosfera organizării, trăiri și gânduri, așteptări. Apoi ne vorbește despre dezamăgirile de la târgurile de nunți, pentru ca în ultima parte să arate fiecare magazin în care a probat rochii, cu părți bune și părți mai puțin plăcute.

Îi mulțumim Ecaterinei pentru sfaturi, povești, dezvăluiri din suflet. Și o așteptăm cu fotografii de la nuntă! :)

 

Partea întâi: cum e cu miresele :)

 

Încep prin a spune, înainte de toate, că felul meu de a fi este unul foarte practic, de aceea tot ce voi scrie sper să fie de folos viitoarelor miresici.

Basmele, telenovelele, lacrimile nu mă caracterizează deoarece consider că în viața reală trebuie să fim conștienți că nu este totul roz, lipsit de aspecte financiare sau aspecte practice iar tablourile acelea din romanele de dragoste pline de emoție și fluturași, de dragoste fără sfârșit și sângele care clocotește la vedera ochilor iubitului sunt doar pure telenovele pentru mine!

Realitatea înseamnă prietenia care te leagă de omul ales să îți fie alături, respectul, înțelegerea, echipa pe care o faci cu el în tot ce înseamnă viitor. Tocmai de aceea citatul pe care îl vom avea pe invitație și care ne caracterizează pe amândoi este: "Dragostea nu înseamnă a te uita lung unul la celalalt, ci a te uita împreună în aceeași direcție" (Antoine de Saint Exupery).

Recunosc însă că de micuță mi-am dorit să fiu mireasă și să am o "nuntă". Eu cred că doar ipocritele nu recunosc că e așa... Mi-am dorit asta pentru că spiritul de familistă îl am adânc în suflet, iar cel mai trist mod în care consider că îți poți petrece viața este ...singur!!!

Am visat la rochie și nu prea. Îmi amintesc o fotografie pe care am văzut-o într-o revistă. Cred că aveam vreo 15 ani, la un stand de reviste la metrou era un catalog imens cu rochii de mireasă și de câte ori îmi așteptam colega răsfoiam acel catalog. Mi-a rămas întipărită în memorie o rochie. Sirenă, cu dantelă, gen flamenco, foarte spanish. Mireasa era brunetă, cu părul lung, pielea maslinie, sprâncene negre și arcuite și am zis: așa voi fi eu mireasă. Drept care nu mă tund de câțiva ani buni scurt și mă vopsesc doar brunetă, deoarece îmi urmez fixația :).

Acum câțiva ani am descoperit Pronovias și de câte ori eram deprimată mă uitam pe site-ul lor, să văd rochițe. Mă fascinau ! Chiar am găsit într-o revistă o rochie de la ei. Am rupt și păstrat pagina cu rochia mulți ani. Era la fel: o sirenă cu dantelă spanish, cu multe volane.

Și iată că a sosit și vremea mea să fiu mireasă: fix când a fost timpul, nimic forțat, nimic intenționat. Ne-am gasit, ne iubim de aprope 6 ani, iar nunta am hotărât să o facem într-un stil foarte practic după ce ne-am dat seama că noi cheltuim foarte mulți bani pe prostii și că ar fi cazul să facem și ceva serios cu ei :). Cu ce poți să începi viața în doi, dacă nu cu o nuntă....:)) După decizia nunții, a sosit inelul, nimic prea romantic :)). Apoi, pentru că ca eu sunt un om foarte practic și organizat, cu aproximativ un an și jumătate înainte am găsit locația și aproape tot ce trebuie la o nuntă. Mai am câte ceva de rezolvat dar mai am timp. Cu ajutorul fetelor de pe forumuri am aflat atâtea detalii și furnizori încât, sincer, nu știu ce m-aș fi facut fără internet și forumuri!

Bugetul a fost stabilit din timp în functie de media veniturilor aproximative ale cuplului, scăzând cheltuielile lunare. A trebuit să strângem restul. Am observat încă de la început că trebuie să încetăm cu concediile, weekend-uri mare/munte, ieșiri foarte dese în oraș, haine noi în fiecare sezon. Pe scurt: sacrificiu. Intens!

Cât despre rochie - țin neaparat să vă spun să lăsați acasă visele, să vă ștergeți din memorie fotografiile de pe internet găsite cu rochii cu trene interminabile și spate gol, cu manechine de 1,80 m și 50 kg, fotografiate din cele mai bune unghiuri și de cei mai buni fotografi din lume, prelucrate în cele mai bune programe de editare foto, unde rochia nu are nici o cută sau modelul nici un strop de burtică indiferent în ce poziție stă.

În realitate, treaba stă cu totul altfel. Trebuie să ne raportam la realitate, la fizicul fiecăreia în primul rand, la această țară mică în care doar de câțiva ani retailerii aduc rochii din străinătate, piața de rochii de calitate nu e foarte mare și în nici un caz nu aduc toate modelele de pe site-uri.

Prețurile sunt destul de mari la acele rochii din Vise, iar eu chiar nu îmi permit să dau 7.000 de euro pe rochia pe care, DA! ȘI EU o visam (Vereda, din colecția Manuel Mota).

Încercati să fiți practice și să vă orientați la fața locului! Să probați cât mai multe modele, să țineți cont de ce vă avantajează chiar și când visați. Nu ai cum să arăți ok într-o rochie cu spate gol dacă tu nu ai un spate perfect, niște sâni care să stea perfect într-un decolteu fără sutien, dacă nu ai eventual implanturi cu silicon sau să vrei rochie de prințesă când tu ai un bazin lat și acel cloș să te îngrașe excesiv!

 

Partea a doua: În căutarea Rochiei - târgurile de nunți și dezamăgirile

 

Și acum aventura mea - în cautarea rochiei! Cum am precizat, am început din timp pregătirile de nuntă. Spiritul practic și calculat m-a ajutat să îmi organizez treburile și bugetul pe luni, mai exact la fiecare salariu achitam câte ceva, așa ca trebuia să am timp să strâng cât mai multe salarii :). Tot din spirit practic am stabilit că din salariul din luna decembrie îmi voi da avansul la rochie, despre care știam și auzisem că sosește în maxim 4 luni, deci tocmai la timp că să strâng și restul de plată. Noroc cu mama care a zis că vrea să achite ea cealaltă parte și să fac eu altceva cu banii. ÎI mulțumesc din tot sufletul pentru că nu știu ce m-aș fi făcut la câte cheltuieli sunt!

De ani buni urmăresc site-ul celor de la Pronovias, știam toate colecțiile, drept care dintotdeauna mi-am dorit rochia de la ei. M-am interesat, știam prețuri, unde e magazinul, tot. Anul trecut am mers cu prietena mea la probe la magazinul Pronovias din București, ea și-a luat o rochie divină cu buget de 10.000 lei, de aici fixându-mi și eu același buget. Am mers cu ea la probe doar la acest magazin, asta era tot ce voiam să văd și fixația mea nu-mi dădea pace. Așa că am hotărât: prima probă va fi la Pronovias!

Tot anul trecut în toamnă am mers la un târg de nunți la Romexpo, primul târg de nunți din viața mea. Pff, aveam niște emoții.... Acolo, dezamăgire totală! Rochii urâte, pătate, aglomerație. Nu am vrut să probez nimic....

De cand am început pregatirile de nuntă am decis să țin și o dietă. Am slăbit destul, însă mai trebuie și din această cauză trebuie să vă mărturisesc că am avut o mare teamă să probez prima rochie. Uff, ce emoții!! Amânam și am amânat cât am putut de mult prima probă de teama kilogramelor. În toamnă chiar nu slabisem suficient și nu eram pregatită psihic.

A sosit ianuarie, a sosit și salariul, aveam banii, însă tot aveam o spaimă. Mai slăbisem puțin, trebuia să încep probele. Văzând atâtea fete care și-au luat rochița, nu am mai rezistat cu banii în sertar și mi-am propus să merg la primul târg de nunți din 2013, din ianuarie. M-am gândit că fiind organizat la Marriott o să fie expozanți de calitate și o să am ce proba. Din pacate altă dezamagire.

La târg se probează doar la anumite case de modă, în nici un caz rochiile de la Pronovias sau Aire Barcelona sau Vera Sposa. Am mers cu mare alai, 3 domnișoare de onoare, o alta prietenă și nașa. M-am coafat, m-am solarizat, machiat, spunându-mi că dacă o să arăt grasă să nu fiu chiar hidoasă. Muream de frica kilogramelor. Mi-era teamă și spuneam mereu că nu am slăbit suficient și că daca voi arata ca o balenă o să sfâșii rochia și o să mă iau la ceartă cu vânzătoarea, de nervi că eu nu arăt cum trebuie...

Nu uitați că la probe nu au toate măsurile, dimpotrivă. După ce că nu au toate modelele mai au și o singura masură din fiecare și asta trebuie probată de toate, mai slabe, mai grase, mai înalte. Poți doar să te orientezi și să-ti faci o idee. Rochia se comandă pe măsura ta, alegând din măsurile lor standard după o atentă măsuratoare a formelor. Așa că mai rar se întâmplă să găsești pe stoc măsura ta în care să te vezi exact cum vei arata în ziua cea mare. De asta îmi era cel mai teamă: că găsesc doar rochii pentru silfide și că nu o sa intre nici una pe mine să îmi fac o idee...

Într-un final am plecat tare dezamagită de la targ. Unde mai pui că îmi plăceau de pe internet rochiile de la Ersa Atelier, la târg am vazut prețurile: între 3000 și 6000 de euro! Brrrrr.

De la toate târgurile am plecat dezamagită, dai 20 de lei ca să te învârți și să îți dai seama că pe internet găsești mult mai multe chestii decât la târguri - și gratis, fără intrare.

Salvarea a venit de la una din domnișoarele mele de onoare care nu voia să plecăm până nu ma vede într-o rochie. Am mers la Aire Barcelona, să probez totuși ceva. Aire Barcelona aduc și rochiile Rosa Clara, magazinul este considerat unul din cele mai bune din București! Foarte draguță doamna de acolo, deși era foarte aglomerat, fiind în ziua târgului am reușit totuși să probez. Prima rochie era măsura 38, eu am 42, dar a intrat oricum :)). I-am zis de când am intrat că rochia mea preferată de la ei este Nubil, dintr-o colecție mai veche. A avut-o o cunoștință de a mea la nuntă - și surpriză, o aveau! Foarte frumoasă, materialul excepțional, însa venea foarte urât la partea dorsală, poate și pentru faptul că era mică. Am mai probat și alte rochii, prințese, sirene, linia A.

Nubil mi-a plăcut cel mai tare. A rămas să întrebe dacă se mai poate comanda și să mă sune să îmi dea un răspuns. Am plecat fericită văzând că intru în rochii și că nu arăt hidos cum îmi era teamă și că unele chiar îmi vin binișor.

Nubil, deși era superbă, avea un mare dezavantaj, nu avea mâneci, iar eu am obsesie cruntă. Vreau maneci pentru că am brațe mai groase și spate mai lat dar și pentru că mi se pare că dau o eleganță aparte, că mă "îmbracă" mai bine.

De la magazin mi-au transmis că Nubil se poate comanda, costă 2.000 euro și așteaptă un răspuns. M-am consultat cu viitorul soț, care a fost foarte categoric. Mi-a zis: "ai personalitatea ta, ai gusturi foarte bune, tu de regulă le ajuți pe toate cu sfaturi, gusturi, cum să îți iei rochie la fel cu X, pe care de altfel o știe toată gașca și nu o suportă nimeni pentru că e înfumurată, plus că nu are mâneci și te și turtește la spate. S-au terminat rochiile? Du-te și caută cum trebuie. Nu e grabă!". Hmm. Good point, zic eu, deci Nubil tăiată de pe listă!

După luni bune de prospecție pe internet am facut o listă cu magazinele unde voiam să merg la probe, am sunat să mă programez. Mi-am propus 2 magazine pe zi, dat fiind că trebuia să merg și la job. Așa începe aventura probelor. :)

 

Partea a treia: magazine și probe. Alegerea Rochiei

 

Prima probă din listă: PRONOVIAS, desigur. Am mers cu o listă de 18 rochii preferate, din care au avut 5. (Puțin, știu, dar la alte magazine n-au avut nici măcar una din lista mea, așa că tot e bine.) Auzisem că poți proba maxim 5 rochii, că nu te țin mai mult de o oră, diverse,d iverse, că vânzătoarele sunt acre, etc. Dimpotrivă, am stat 2 ore, am probat 14 rochii :)). Vânzătoarea a fost super cool, ne-a lasat să facem poze :), m-am plimbat prin magazin ca la mine acasă, foarte ok tot! Recomand magazinul! Însă rochia mea...niciunde. Am insistat, eu visam Pronovias de ani de zile, numai că din ce se găsește la magazinul din București din colecția 2013 nu a fost nimic care să mă dea gata. Aveam în laptop, pe telefon, un anumit tip de model, recunosc! Și m-am lăsat ghidată de el, dar nu am refuzat să probez și alte stiluri.

M-a fascinat un stil de rochie de la Pronovias din 2012, cu sirenă pe dedesubt și deasupra tul transparent în A-line cu terminație de dantelă (Petunia, Pompeya, Beret, Bergamo). Mi-a placut maxim și Ula, care venea turnată pe mine, dar parcă prea cumințică, nu eram eu. Toată lumea îmi spunea că asta e, dar eu NU! Am plecat cu Ula în cap, gândind modificări deși Pronovias nu permite modificarea modelului (de parcă nu o poți lua acasă să o sfâșii tu pe un picior dacă așa ai chef...pff!)

Materiale superbe, toate veneau bine, prețuri cum mă așteptam, maxim 2.000 euro, exceptându-le pe cele de la Manuel Mota care mie îmi depășeau bugetul!

A doua probă: Franc Sarabia, găsisem magazinul pe internet, i-am vazut și la târg, pe net modele splendide, la magazin 10 rochii toate. Am probat doar 3, prima draguță, costa 2.450 euro, dar nu arăta de mai mult de 1.000 euro, avea un fermoar cusut parcă mine, altă rochie costa 560 de euro și era mai bine făcută ca prima. Am plecat dezamagită. Ar putea să investească puțin mai mult în rochii să ai ce proba. Eu nu pot să îmi iau o rochie dacă nu o vad înainte, cel puțin nu rochia de mireasă!

A treia probă: Vera Sposa, magazinul de pe Calea Victoriei, unde au rochii San Patrick, tot din brandul Pronovias, cu prețuri la fel. Aveam în listă 12 rochii....și surpriză. Nu aveau nici măcar una din ele la probă, ceea ce nu mi se pare normal. În fine, am probat vreo 6 rochii cred, draguțe, însă nici una nu mi-a plăcut, nu întruneau aspectele de bază: dantelă, mâneci, dar mi-a plăcut croitoreasa care încerca să mă ajute cu tot ce voiam. Mi-a zis că poate să îmi facă mâneci la orice rochie vreau etc. și asta m-a făcut fericită, în sfârsit o femeie care vrea și mă lasă să îmi fac nebuniile!

A patra probă: Vera Sposa Aviatorilor - unde au rochii La Sposa, tot din brandul Pronovias. Din cele șapte rochii din lista aveau trei la probă. Probez diverse, una prea încărcată, alta prințesă care mă făcea uriașă, o sirenă Mira, draguță, însă dacă nu ai fund perfect cu sirenele astea mulate nu ai nici o șansă.

Și probez Mastil, măsura 40!!! Dantelă, sirenă pe dedesubt cu straturi de tul transparent pe deasupra, straturi fluide, cu o terminație din dantelă splendidă, trenă, cu o broșă sub sâni superbă, cu fâșii din tul în talie care te strâng și te fac să arăți ca o viespe. Însă în partea de sus pe gât!!! No way, mă sufocam, la subraț era foarte răscroită și ieșeau niste cheștii :)).

Ce mă fac? Iau un bolerou cu mâneci, îl pun pe mine, îl bag în decolteu și surpriză, rochia devenea superbă și întrunea și condițiile. Îmi spune vânzătoarea că au aceeași croitoreasă ca la Victoriei (tipa de care mi-a placut) și că am putea să o întrebăm dacă poate să îmi facă mâneci. Știam deja că poate, așa că am plecat de acolo fericită că mi-a plăcut și mie în sfârșit o rochie dar cu teamă în suflet că acele modificări nu o să iasa bine.

A cincea probă: Sposa Dell’Amore, unde au rochii San Patrick, 12 rochii în lista ca și la Vera Sposa, în magazin nici una!!! Foarte draguță vânzătoarea! Am probat 5 rochițe, dragute, chiar drăguțe, însă nici una cum îmi doream. Îmi spune că îi vin în 2, 3 zile altele și îmi arată ce va sosi pe stoc: Amalia, identică cu Mastil a mea. Deja îi spuneam a mea :) Îi las numărul și o rog să mă sune când sosește să o vad, să o pot compara! După 2 zile merg din nou la magazin să văd rochia nouă. Drăguță, dar nu era ca Mastil deși semăna izbitor. Altă broșă în față, fâșiile de tul din talie mai înguste, era măsura 38 deci nici n-am putut să o probez, așa că mi-am luat gândul de la ea. Plus că la modificări mă bazam mai mult pe croitoreasa de la Vera Sposa! Am mers din nou să probez Mastil, de această dată cu alte prietene și cu nașa mea - cel mai aspru spirit critic din lume. Am chemat și croitoreasa să își dea cu părerea la mâneci, modificări, etc. A zis că îmi face tot ce îmi doresc. Prietenele și nașa foarte încantate că rochia mă reprezintă, că arăt splendid în ea, etc. Așa că a rămas să mă reîntorc să dau avansul.

 

Teama de modificări, neîncrederea în croitorese în general, teama că pot găsi alta mai frumoasă, mai ieftină, dar aleg din comoditate să nu mai caut, m-au determinat totuși să merg la celelalte magazine unde aveam programare, așa că am mai mers la:

- Bella Sposa (magazin urât, vânzătoarea cea mai acră din ce am întâlnit, fără supărare! Însă rochii draguțele, iar raportul preț/calitate ok. Pentru cele care nu au buget mai mare și vor rochite draguțe e ok magazinul).

- Isa'Dorable (vânzătoare draguță, rochii drăguțe, însă nimic care să îmi placă mai tare ca Mastil - deja făceam comparații).

- Bien Savvy (aici pentru că nu mai era nimeni disponibil să meargă la probe am mers cu viitorul soț, am probat doar din colecția La Sposa și una din colecția Bien Savvy. Cele din colecția lor slab calitative, de la La Sposa aveau și Mastil. Am probat mai multe, printre care și Mastil (măsura 38) dar nu i-am spus logdnicului că e posibil ca aceea să fie rochia mea. El își dădea cu părerea la fiecare, era dezamăgit că nu aveau măsura mea, iar de Mastil a comentat că e fix ce îmi doream, dar că îmi e mică, doar îmi știe gusturile. În plus, costa cu 170 de euro mai mult.

- Magic Bride (frumoase rochii, chiar frumoase. Vânzătoarea sau proprietara cam ciudată, dar nimic să mă facă să mă răzgândesc de la Mastil).

 

Așa că s-a decis de la sine (ca de altfel toată viața mea, soț, carieră, etc.) că rochia va fi Mastil, 1.790 euro cu 10% discount în luna februarie, total 1.611 euro! Modificată! Am dat avansul, am căutat voal cu aceeași dantelă, făcând drumuri între Aviatorilor și Victoriei. Voalul avea un preț astronomic - 560 de euro, am stat mult să mă gândesc dacă merită, dar pentru că mă încadram în bugetul inițial am dat avans și aici și simt cum mi s-a luat o mare piatră de pe inimă pentru că nu mă așteptam să obosesc și să mă stresez atât de tare la probe, eu fiind o mare shopaholică de fel, cu răbdare de oțel. Sper să iasă bine.

Am comandat rochia cu o măsură mai mică pentru că mai am de gând să slăbesc și sper să nu am foarte multe coșmaruri gen "Nu mă încape rochia!!!"

Sunt optimistă și dornică să sosească, să lucreze mânecile detașabile (dacă până la urmă nu vor ieși ok, o să port rochia și fără ele, dacă slăbesc suficient). Vreau să mă văd în ea, să văd cum se închide perfect și poate atunci o să lăcrimez și eu de emoție ca toate fetele.

 

Etichete

PronoviasAire BarcelonaMastilLa SposaBella SposaIsadorable

Data postarii: